De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis

is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. De DBNG bevat al meer dan 200.000 titels van boeken, tijdschriften, artikelen en online publicaties over de Nederlandse geschiedenis en wordt dagelijks aangevuld.
Per 30 juni 2021 zal de DBNG website ophouden te bestaan. De data blijft bewaard; wij informeren u te zijner tijd hoe u de data kunt benaderen.

Samenwerking

De DBNG is een samenwerkingsproject tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Koninklijke Bibliotheek, beide gevestigd te Den Haag. De basis van het corpus titels, de lopende bibliogafie van het Huygens ING (voorheen Repertorium Geschiedenis Nederland), is aangevuld met een selectie titels uit bibliografische bestanden van de KB en de Universiteitsbibliotheken van Amsterdam en Utrecht. Lees verder...

Blader door de bibliografie

Iedere titel in de databank van de DBNG maakt deel uit van een speciale digitale verzameling. Bekijk welke databestanden zijn opgenomen en welke informatie zij u te bieden hebben.

Geschiedenis in 200.000 publicaties

De jaarlijkse aanwas van het aantal historische publicaties over alle aspecten van de Nederlandse Geschiedenis, zowel in druk als online en zowel in binnen- als buitenland, is enorm. De medewerkers van de DBNG proberen een zo compleet en evenwichtig mogelijk overzicht te bieden van wat er jaarlijks verschijnt. Om de hoofdstroom goed te kunnen blijven volgen, worden verschillende zoekstrategieën en opnamecriteria gehanteerd. Hoewel op deze wijze jaarlijks 3000-3500 publicaties worden ontsloten, kan het voorkomen dat wij belangrijke publicaties over het hoofd zien. U kunt ons helpen door titels te signaleren die naar uw mening in de DBNG thuishoren. Wij toetsen deze titels aan onze opnamecriteria.

Gemakkelijke toegang

Bij het zoeken in de bibliografie kunt u gebruik maken van een aantal handige hulpmiddelen, zoals lijsten met rubrieken, historische personen en trefwoorden, een geografische kaart en een tijdbalk. Lees verder...